söndag 27 februari 2011

Strukturera, därmed basta....

Nu har jag gått igenom massor med bilder i helgen och kommer på att det är dags att tillverka både det ena och det andra inför turistsäsongen. Som dom här väskorna; det är kul och se vad man har gjort tidigare, man glömmer så fort. Och kom på att jag har inte en enda väska kvar att sälja.Det gör mig lite stressad, men jag har bestämt mig för att strukturera upp mitt liv för att INTE bli stressad. Så nu gäller det att planera vad jag skall sticka och när och verkligen hålla mig till det, så kommer det nog att bli bra. Jag kan tycka ibland att jag har för många produkter att välja på och det är alltid för lite av allting. Hmm.....
Jag skall iallafall börja med mina väskor, för dom är helt slut!!!


lördag 26 februari 2011

Målning pågår.

Ännu mera jobb, ja om man nu kan kalla lite målning för det. Jag gillar att måla, men avskyr att slipa. Jag har en hyllsektion som jag snickrat för 13 år sedan och den blev aldrig färdigmålad, varför vet jag inte, för när jag städade grundligt i den fann jag en färgburk med färg kvar. Typiskt mig, som med alla mina stickningar, men jag försöker göra ett ryck ibland och göra saker och ting färdiga. Så blev det och det blev så mycket färg över att jag målade alla tvättkorgar som min kära mamma gjort till mig i gammal faner. Jag tror vi slår rekord i antalet tvättkorgar, vi har fyra stycken. En är min äldsta dotters(hon tvättar själv), sen en för alla lakan och handukar,dom tar enorm plats. Sedan en stor för alla kläder för övriga familjen och en liten för yllekläder.

Det här är en vattenbaserad antikgrön färg som torkar jättefort, det gillar jag. Färgen finns som en rand i ett draperi under bänken i samma utrymme, därav den gröna färgen. Annors har jag varmgula, svagt svampade väggar. Om man tittar riktigt noga på bilden så ser man att dom ser flammiga ut, jag är riktigt nöjd med det, färgen ser mer "levande" ut. När jag målade väggarna och hade färg kvar satte jag till lite vitt, så nyansen blev lite svagare och sen svampade jag alla väggar.

Som ni ser så är det lufthål i korgarna, det behöver vara luftigt :)För övrigt är det furubänkar och hyllor som jag satte antikbets på.

Som sagt jag gillar att måla, så jag fortsatte ute i gårdsbutiken och det visar jag när det är färdigt. Hej så länge!

fredag 25 februari 2011

Jobb,jobb.....

Det är kul med arbete, speciellt när man får göra det man trivs bäst med. Det märks att jag "är tillbaka", jag börjar känna igen mig själv,så att säga. Det innebär att jag gör flera saker samtidigt och inte sitter stilla så länge. Jag har färgat garner inför sommaren, både 1-trådigt och lite mjukare garn för t.ex baby tröjor.


Just nu färgar jag in pastellfärger. Den här färgkombinationen är mycket blekare i verkligheten, men väldigt snygg även här.


Och dom senaste dagarna(nätterna) har jag suttit till tre på natten vid stickmaskinen. Det är också ett tecken på att jag "är tillbaka", jag får alltid sån arbetslust på kvällarna och sen kan jag hålla på hela natten. Just nu håller jag på med lite nya produkter till en hantverksmönstring med jurybedömning. Och som vanligt kommer jag alltid på i sista minuten vad jag vill göra.Tyvärr kan jag inte visa bilder på produkterna just nu, dom får ni se senare. På måndag är sista dagen att lämna in dom för bedömning. Så det sista skall göras i helgen.Men jag kan visa en av alla mina garnkorgar som står på golvet vid stickmaskinen.


onsdag 23 februari 2011

Mannen i mitt liv!

Här skall ni få se "mannen i mitt liv".Han är snäll,tystlåten, gnäller aldrig över alla stickningar som ligger överallt. Han är egentligen väldigt bra på alla sätt och vis, jag brukar luta mitt huvud i hans famn på kvällarna, när jag blir trött i nacken :) Han har bott här väldigt länge, men inte fått så stor uppmärksamhet tidigare. Ja, han kommer från Estland och flyttade in hos mig en vinter strax före jul för många år sedan.Han är jättefin i mina ögon och jag ångra så idag att inte hans kompis fick flytta in också, han var....lite längre, smalare och sen minns jag inte mer....annat än att han var fin att titta på också :)

Visst är han lite söt i alla fall:)
Det är sånt här hantverk i återvinningens tema som jag blir så imponerad av. Jag har så svårt att hitta på saker som dessa, men det är tur att andra är duktiga på det.

måndag 21 februari 2011

Habegär...

Som jag berättade i går så fick jag ett otroligt habegär när jag såg alla fina färger och mönster på alla tyger till lappteknik. Jag är inte så jätteförtjust i lappteknik, det är för mycket stylat och designat och komplicerat för min smak. Jag gillar vanliga enkla rutor i olika storlekar, så enkelt som möjligt.

Visst är dom vackra! Det ser inte mycket ut, men jag räknar med att det skall i alla fall bli ett antal kuddar till min dotter och mig.Det här kanske blir min nya hobby, lappteknik :)

söndag 20 februari 2011

Mor & Dotter helg.

Det är inte ofta mor och dotter åker på en nöjesresa tillsammans, så det skall bli riktigt trevligt. Vi jobbar för det mesta tillsammans, så det här blir lite annorlunda.
Trött, efter att ha stigit upp kl.6.30 (är van att stiga upp ca.10 eller senare) lördag morgon för att åka till Syfestivalen med min dotter Mimi. Hon har aldrig varit dit och ville att vi skulle åka. Så vi bokade en bussresa, smidigt och enkelt. Då kan jag vila så mycket som möjligt, eftersom jag inte vet hur mycket jag orkar gå ännu.
Utställarna var väldigt få denna gång och jag tyckte att det inte var så jättemycket att titta på, synd. Men jag hittade en favoritmonter som bevisar att exponeringen har med bra försäljning att göra. Jag kunde ha köpt allt!!! Om man bara hade haft pengar, suck.... lusten att skapa kom över mig med en intensitet som gjorde att jag ville hem och SY, kan ni tro. Jag har inte sytt sen barnen var små, då sydde jag alla deras kläder i många år, även till mig själv. Sen har det försvunnit med året och intresset att skapa på stickmaskin tog över.



Här ser ni stället jag hade grymt svårt att välja vilka färger jag skulle köpa. Jag hade ju gärna velat kunna köpa alla färger. Det fanns så snygga färger och mönster.
Den här montern blev min absoluta favorit. Katterna är för gulliga. Färgsammansättningarna var verkligen fina på alla alster som dom hade sytt upp.
Dom här bakverken skulle passa i mitt cafe, finns inget bäst före datum. Dom är för söta i alla fall. Och tro det eller ej så skall jag faktiskt prova på att sy dom.
Ja, så här såg en del av montern ut, den var som en enda godisaffär för den kreative. I morgon visar jag vad jag köpte på mässan. Det är min duktiga dotter Mimi som är fotografen till dessa fina bilder.

torsdag 17 februari 2011

Frestelser !!!

Ibland kan man bara inte...eller det är nog rätt så ofta det händer mig, hmm... Det är väl därför jag har sååå många projekt på gång samtidigt.


Jag var tvungen :) att påbörja en ny stickning. Jag får inte nog av att sticka trekantiga sjalar i mina handfärgade garner. Jag leker fram lite nya färgkombinationer och vips faller jag dit och bara vill sticka en till. Det är sååå avkopplande, bara rätstickning, mjukt och skönt garn och en läcker färg, vem kan motstå det. Det är ju det här livet handlar om, att bara få göra det man känner för :)


Låter jag övertygande, jag övertygade mig själv i alla fall, så nu sitter jag med en stickning till. Men dom här sjalarna går så fort att sticka och säljer bra,så det gör inget. Dom gamla stickningarna stickar jag på en liten,liten stund varje dag i alla fall :) Dåligt samvete!! Neeej....
Trots att garnet är 1-trådigt så stickar jag det på st.5, då blir den så mjuk och fluffig. Det här garnet sticks inte och är smidig, så jag använder den som en halsduk på vintern och över axlarna på sommaren.

Hemma hos oss.


Här händer inte så mycket, så jag tänkte att jag skulle visa lite bilder på saker jag tycker om hemma hos oss. Det är saker som jag antingen köpt av andra hantverkare eller hittat på loppis eller arvegods. När jag tittar runt hemma hos mig, så ser jag att det finns inte en möbel som är nyköpt och resten av prylarna är begagnade till åtminstonde 95%. Som jag tidigare berättat gillar jag det här med återvinning. Prylarna har en själ och en patina som jag gillar.

Taggtrådsbollar har Sture Ahlström gjort, återvinning igen. Jag beundrar människor som gör något användbart av "skräp", här är ett exempel. Dom brukar jag sätta ett värmeljus i på lördag kväll och mysa.
Lampan med det lustiga "taket" skall jag låta en elektriker fixa ny sladd och kontakt till så jag kan hänga upp den som den skall användas. Men nu får den stå på en byrå med en liten ljusslinga i (syns inte på bilden) och lysa upp i hallen.

tisdag 15 februari 2011

Sockstickning


Äntligen har jag fått mig ett par riktiga yllesockor, med långa skaft. Jag har stickat en hel del sockor till försäljning, men aldrig till mig själv. Men nu har jag haft tid, så då blev det ett par till mig också. Jag stickar dessa sockor i 100% ull, för det värmer bäst. Jag använder två tunna trådar och st. 3. Den ena tråden är ett tweedgarn och den andra är ett garn som jag köpte en hel del koner från ett konkursbo.Det garnet är hårt tvinnat så det är slitstarkt. Jag har så mycket garn av dessa två så jag hinner bli pensionär innan det tar slut :) Men jag trivs riktigt bra att sticka i dessa garner, så det är helt ok.

måndag 14 februari 2011

Veckans annons

Nu har jag skickat nya skisser på linkläder som jag vill ha uppstickade. Det är alltid lika spännande att se om dom har tolkat mina skisser och detaljer som jag vill ha det. Och det är alltid lika svårt att välja färger, dom har en färgkarta som gör en alldeles villrådig, alldeles för mycket att välja på. Sen skall man välja struktur också, det tycker jag är nästan svårast, att väljer jag rätt nu!? Ja, vi får se när dom kommer. Synd att dom är så långt borta, jag skulle gärna åka till dom och visa vad jag menar på plats, det skulle vara enklast. Men då kanske jag skulle ha för många modeller, nu lugnar man ner sig lite och tar några steg åt gången. Jag vill att dom flesta plaggen skall gå att matcha med varandra, att det finns en "röd" tråd i hela kollektionen. Jag själv vill ha det så i min garderob. Det blir liksom lite enklare då att välja på morgonen.

Här ser ni veckans annons, som min duktiga dotter Mimi har gjort. Lite lagerrensning innan dom nya plaggen kommer. Tunikan och halsduken finns i flera färger och dom är så sköna att bära. Det bästa med dessa linkläder är att man kan använda dom året runt.

Kom gärna in och titta vad som finns!

söndag 13 februari 2011

Lördagsmys

Hemma hos oss kör vi med Fredags- och lördagsmys, för säkerhets skull, så ingen missar det :)

Den här lördagen blev det hemlagad chokladmuosse med en klick vispgrädde. Den här gången smaksatte jag muossen med några droppar rom, mums!!


Den är jätteenkel att göra och tar inte så lång tid. Här kommer receptet om det är någon som vill pröva.

4 port.

150 gr mörk choklad ( 54-70%)

2 dl grädde

2 msk florsocker

2 äggulor

Hacka och smält chokladen över ett vattenbad. Vispa grädden och florsockret. Vispa sen ner äggulorna i chokladen och vispa ner blandningen i vispgrädden. Häll upp i skålar och ställ i kylskåpet en stund innan den serveras.

Det här är beroendeframkallande!!!!

Dessertskålen kommer från Lugnets keramik och passar jättebra till efterätter, vi använder dom varje helg.

lördag 12 februari 2011

Kuriren-reportage



I går fredag fick jag tidningen Kuriren i min postlåda. Jag prenumererar inte på den, men i höstas ringde dom och ville göra ett reportage om mig, kul tyckte jag. Dom hade hittat mig på nätet, ännu roligare tycker jag. Det är kul när internet fungerar och man bara blir "hittad". Ja, det ledde till en intervju i min butik i stan, eftersom det är den enda som är öppen den här säsongen. Här ser ni resultatet.

Och så frågade dom om jag hade en vintrig beskrivning att bjuda på. Så jag gjorde den här speciellt för Kurirens läsare. Jag känner mig riktigt nöjd med det.

torsdag 10 februari 2011

Handfärgat sockgarn.

I höstas fick jag en stor beställning från en stickförening i Sverige, jätteroligt. Dom har köpt av mitt handfärgade 1-trådiga garn tidigare, men den här gången handlar det om handfärgat sockgarn, jättekul, tycker jag. Dom valde ut en färgkombination som dom tyckte om och sen fick jag färga in den i en större mängd. Vad jag vet så har dom haft stickerskor som har stickat sockor och gjort beskrivning till dessa och detta skall säljas på Syfestivalen nu den 18-20 februari.Spännande!!!
Så ni som är på väg dit kan titta in till deras monter, sveriges stickförening, Sticka.


Jag vet inte om jag själv kan åka, men jag vill absolut, det skulle vara jätteintressant att se vad dom har stickat av mina garner.

Jag får inte visa färgen innan och inte sälja den färgkombinationen i min butik, den är deras. Men jag har en hel del andra färger i butiken och här kommer ytterligare en som jag färgade in nu i veckan.


Den påmminer lite om våren, vårgrönt och havets blåa färger.En härva (100 gr) av detta sockgarn räcker till ett par vuxensockor. Jag stickar dom på 2,5 stickor.

onsdag 9 februari 2011

Hemmets lugna vrå!

Nu när jag är hemma så vansinnigt mycket och det börja "krypa" i kroppen på en, så måste jag hitta på något. Jag är otroligt städsugen, jag som avskyr att städa :) Men när man inte får, så då är det klart att man vill, eller hur!? Jag försökte i alla fall ta en bild på mitt favoritprojekt som jag gjorde ifjol. Jag hade köpt två fönsterbågar på Emmaus bygg-returen och byggde en liten mellanvägg mellan köket och vardagsrummet. För att lite skilja åt dom båda rummen, men utan att det skulle bli för mycket "vägg- känsla" där emellan. Bilden är lite mörk, har för dålig kamera. Eller så är det som min dotter brukar säga åt mig, att det är jag som inte kan!!! Det är hon som är fotografen i familjen och har resurserna.Men så här blev det i alla fall.


Hoppas det syns att det är två väldigt fina gamla fönster som jag byggt på en liten smal väggdel av gammalt virke det med. Nu kan man se in i vardagsrummet och ändå ha en öppen känsla i rummet. Det man ser i bakgrunden är fönstrena i vardagsrummet och dom är många.

måndag 7 februari 2011

Akvarell

Jag har upptäckt en sida hos mig som jag egentligen alltid tyckt om att göra, men dom senaste 25 åren åtminstonde inte gjort något åt. Att måla och teckna var en av mina favoritsysselsättning när jag var mycket yngre, men jag har aldrig riktigt gett det den tiden man behöver. Men mitt tillfälliga arbete som elevassistent har gett mig möjligheter att få prova på både ett och annat. En av dessa är bildkonst lektionerna, där våran duktiga bildkonstlärare Pernilla låter mig få prova allt dom gör i klassen, helt underbart!!!! Eleverna i "min" klass är väldigt angagerade och kreativa, så det är jätteroligt att jobba med dom. Här på bilden har jag börjat med en akvarellskiss, den är inte färdig här. Det är på ett arbete som jag skall göra, så jag tänkte förena dessa två saker, att måla och att skissa mina stickmodeller.
Det skall komma många färger till detta svart/vita och ni skall få se slutresultatet när jag har stickat det.

lördag 5 februari 2011

Inget ont, som inte har något gott med sig!


Oj, när man börjar prata om solsken och längtan till sommarsäsongen, så börjar det snöa som värst. Igår var det som när man gick på tur på fjället, ena stunden lugnt och härligt och nästa sekund så börjar ett snöoväder utan dess like. Det är precis som ifjol!!! Först invaggas man i tron att det är en vår på väg (lite tidigt visserligen) och sen kommer snön som ett dråpslag. Ja, det fick ju mig att göra Lovikka vantarna, som låg påbörjade i korgen, färdiga i alla fall. Det blev tre stycken och det var ju så roligt att sticka dom, så jag började på ett fjärde par. Man blir aldrig färdig i den här branschen :)



Kan ni tro att förra sommaren, som var sååå varm, sålde jag slut på alla Lovikka vantar. Jag hade en hel låda full!! Ja, så lite lager kan aldrig vara fel.
Nu när jag kan sitta lite längre vid stickmaskinen, så har jag börjat producera för påskmarknaden, som brukar vara välbesökt. Så nu blev det några pannband, idag kanske det blir lite pulsvärmare, jag återkommer.

onsdag 2 februari 2011

Loppisfynd



Eftersom jag var så nervös inför operationen, gjorde jag något som jag vanligtvis inte brukar göra. Shoppa!!!! Jag tröstshoppade, men inte kläder som många kanske tror, det tycker jag är sååå tråkigt. Det är ändå inget som passar min kropp i alla fall. Så jag gick på loppis, så fort det var öppet och jag var ledig. Då fick jag något annat att tänka på och drömde mig bort till sommaren och när jag kan öppna cafeét igen. Idag lyser solen igen och det är helt underbart ute, kan jag tänka mig i alla fall.Men jag får vänta med att gå ut ännu ett tag. Men det är när solen lyser som man längtar till sommarsäsongen och den stressiga, men mysiga cafeperioden. Alla underbart trevliga kunder som njuter av sin ledighet.


På loppisen hittade jag några fina kastruller till min samling. Dom röd-oranga passar ihop med dom jag har sen tidigare i samma färg och skall få husera vid cafet eller vid växthuset.
Dom kommer att passa fint till mina pelargoner, som jag kommer att ha en hel del av i sommar igen.
Dessa grytor hittade jag på samma loppis och jag skall putsa upp dom så fort jag får lyfta dom :) dom väger lite. Snart skall jag väl få plantera om pelargonerna och klippa ner dom också, det skall bli riktigt roligt.

tisdag 1 februari 2011

Gammalt & Nytt



Nu försöker jag varva mellan gamla stickningar och nytillverkning. Som jag skrev tidigare skulle jag rensa upp bland allt gammalt som bara ligger halvfärdigt och här är en filt som jag håller på med sen ett bra tag. Jag försöker göra mig av med en massa hopplöst små garnrester som blir över när jag stickar på maskin och som inte räcker till något vettigt.Det här sticksättet (kommer ej ihåg vad den heter) såg jag på Syfestivalen för över ett år sedan och kom då på denna ide. Sen tycker jag det är så bra att man stickar fast lapparna direkt, så slipper man sy ihop filten efteråt, för det skulle jag aldrig orka med.

Jag vet ännu inte hur stor jag skall göra den, men jag slutar väl när jag inte står ut längre, den är ju inte så jätterolig att sticka. Jag brukar ta några rutor per dag, så kommer jag framåt. Den blir lite mysig när den blir färdig, men mitt tålamod att göra samma sak gång efter gång, är lite kort :)
Det här däremot är ju så roligt att göra. Jag färgade in lite nya färger innan operationen och nu har jag börjat sitta en liten stund framför stickmaskinen. Jag orkar inte så länge, men jag får ihop lite, så jag kan sitta och sticka fingrarna framför alla dessa TV-program som man slukar just nu, i brist på annan underhållning.Det är det här som gör mig glad!!!